Saopštenje za javnost povodom novih kontrola Poreske uprave

-

Saborci i saborkinje,

Prema našim saznanjima, Poreska uprava je oko 15. oktobra, pozivajući se na član 45. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, zahtevala od banaka u Srbiji da joj do kraja oktobra dostave izveštaje o svim transakcijama na deviznim računima fizičkih lica. Izveštaj obuhvata period od januara 2016. do oktobra 2020. godine i odnosi se na transakcije u kojima je jedan od učesnika iz zemalja sa liste jurisdikcija sa preferencijalnim poreskim sistemom. Drugim rečima, ukoliko ste od 2016. do oktobra 2020. primali ili vršili uplate sa odnosno na račun otvoren u banci koja posluje u nekoj od zemalja sa liste, detalji ovih transakcija se nalaze u izveštaju.

Posledica tog zahteva jeste da nas je u toku jučerašnjeg dana kontaktiralo šest osoba koje su dobile poziv da se jave Poreskoj upravi „radi učešća u postupku kontrole prihoda fizičkih lica u predmetu obračuna poreza i doprinosa po osnovu uplata iz inostranstva“.

Poziv Poreske uprave je tek početak poreske kontrole, zbog čega nemamo sve informacije o visini prihoda osoba koje su nam se javile, visini i načinu obračuna poreza i doprinosa, kao i visini kamata. Izvesno je da su ova lica prihodovala na različite načine – izradom video-igara, objavljivanjem reklama preko platformi Google AdMob i Google AdSense, obradom slika i video-zapisa itd. Iznosi koje su zarađivali na mesečnom nivou kreću se od ispod 1000 do 3000 evra. Osobe su iz različitih mesta u Srbiji i radi se i o različitim bankama.

Iz svega navedenog, sa sigurnošću možemo da zaključimo da Poreska uprava i Ministarstvo finansija u ovom trenutku očigledno ne nameravaju da obustave postupke i da u narednom periodu možemo očekivati još prijava. Ovo je ujedno i pokušaj zastrašivanja na osnovu pojedinih slučajeva. Treba naglasiti da se nekoliko osoba koje su se sada javile registrovalo 2020. godine ili kao D.O.O. ili kao preduzetnik paušalac. Uvođenje u zakonske tokove nije garancija da neko neće biti predmet kontrole Poreske uprave.

U slučaju da imate bilo kakva pitanja ili da vam je Poreska uprava poslala poziv, molimo da nas kontaktirate na mejl pomoc@uri.rs.

Pred nama je dug put ka pravednijem položaju svih radnika na internetu i samo zajedničkom borbom se možemo izboriti za njega! Udruženje će uvek stajati uz sve radnike na internetu i zato ćemo sledeće korake preduzeti već sutra! Javljamo se uskoro sa novim informacijama.

Podeli

Poslednje vesti