Saopštenje Udruženja radnika na internetu povodom izjave Siniše Malog na televiziji Kurir

-

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je 17. novembra u emisiji Usijanje dana na televiziji Kurir. Tom prilikom je izneo veliki broj netačnih informacija na račun radnika na internetu obmanjujući celokupnu javnost Srbije.

Svaka rečenica ministra o radnicima na internetu bila je netačna:

1. Nije tačno da je većina radnika na internetu platila porez i doprinose. Poreska uprava je u saopštenju navela da 99,7% fizičkih lica čije je račune proveravala nije platilo porez. Pitamo ministra finansija odakle mu iznete informacije.

2. Nije tačno da je naša država, kako ministar kaže, isto kao i druge zemlje, propisala jasno i fer oporezivanje frilensera, i da porez iznosi 10%! Ne znamo na koga on tačno misli. Preduzetnici registrovani kao paušalci plaćaju poreze i doprinose u zavisnosti od delatnosti i lokacije, od 100  do preko 300 eura. Koliko god da zarađuju, ovaj iznos je fiksan. 

3. Nije tačno da je Poreska uprava na vreme upozorila radnike na internetu da izmire svoje obaveze. 13. oktobra objavila je na svojoj Facebook stranici, a potom na vebsajtu poziv fizičkim licima da podnesu poreske prijave i plate porez na prilive iz inostranstva. U kontrolu deviznih računa je krenula još juna meseca i već donela poreska rešenja u kojima nalaže da se plate porezi i doprinosi sa kamatama za 5 godina unazad, što je 80% od svega zarađenog.

Na kraju bismo pitali ministra finansija da li je po njemu uređen sistem u kojem Poreska uprava ne poštuje zakone i propise prilikom utvrđivanja iznosa poreza i doprinosa? I zašto nije poučila svoje zaposlene koji su nam godinama govorili da poreze i doprinose ne treba da plaćamo jer nema načina da se to obračuna?

Ministar stalno ponavlja da je Poreska uprava Ministarstva finansija bila fer, kako kaže, prema ovim ljudima. 

Ali, ONI nisu primenjivali zakone. Nisu nas obaveštavali o poreskim obavezama. Nisu nas upozoravali, a sad zahtevaju i prete. 

Ministar kaže da je sramota ne plaćati porez. 

Jedina sramota koju vidimo jeste gostovanje ministra finansija u kome iznosi neistine o radnicima na internetu, a da prethodno nije čak ni pročitao zahteve Udruženja radnika na internetu na koje se poziva.

Pozivamo sve radnike na internetu i sve javne aktere da nas podrže u borbi za pravo na dostojanstven rad i život tako što će uputiti apel nadležnim institucijama da što pre započnu pregovore. Mejl koji im možete poslati kao i brojeve telefona možete pronaći ovde.

Podeli

Poslednje vesti