Predstavnici Vlade Srbije uputili poziv za pregovore Udruženju radnika na internetu

-

Nakon upornih tromesečnih pritisaka i poziva državnim institucijama da se otpočnu pregovori, Udruženje radnika na internetu je konačno na dan protesta, 16. januara, dobilo poziv na sastanak u Vladi Srbije. Prema najavi Miloša Popovića, šefa kabineta predsednice Vlade, sastanku u ponedeljak, 18. januara, u 15 sati, prisustvovaće predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković. 

Podsetimo, Udruženje radnika na internetu je zvanično predalo zahtev za pregovore još početkom novembra 2020. godine. U zahtevu se traži obustava slanja poziva i rešenja od strane Poreske uprave radnicima na internetu i pregovori u vezi sa načinom na koji bi se porez plaćao na zakonski regulisan i fer način. Zahtev je bio upućen kabinetu predsednice Vlade, ministru finansija Siniši Malom i direktorki Poreske uprave. 

Niko od predstavnika pomenutih institucija nije kontaktirao Udruženje, niti na bilo koji način do sada pokazivao otvorenost za pregovore i nalaženje razumnog rešenja ogromnog problema koji je velikim delom nastao zbog nečinjenja Poreske uprave prethodnih godina.

Jedina reakcija su bile izjave za medije Ministra finansija Siniše Malog koji je više puta ponovio da pregovori dolaze u obzir kasnije, ali da trenutna potraživanja moraju da se plate, kao i nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba utvrditi da li i država snosi deo odgovornosti za nastali problem, te da porez mora da se plati, samo je pitanje od kada.

Zbog tromesečnog ignorisanja zahteva Udruženja radnika na internetu održan je protest ispred Skupštine, a rezultat je bio zvaničan poziv iz kabineta pedsednice Vlade i aktivnije izveštavanje medija o problemu radnika na internetu, njihovim zahtevima i protestima koji su bili posledica nereagovanja na zahteve i apele Udruženja radnika na internetu.

U toku je konačno formiranje pregovaračkog tima i pripreme za pregovore sa predstavnicima Vlade.

Podeli

Poslednje vesti