Udruženje odgovorilo na poziv za ućešće u radnoj grupi za izradu novog zakona

-

Prošle nedelje stigao nam je poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za učešče u radnoj grupi za izradu novog Zakona koji bi prepoznao fizička lica koja rade putem interneta.

Kao što znate, jedan od naših zahteva koji smo uputili Vladi Republike Srbije bio je da se naš zakonski položaj reguliše na pravedan način koji odgovara našem obliku rada i prihodovanja. Udruženje radnika na internetu još je 10. novembra prošle godine predalo svoje zahteve Vladi Republike Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad, odnosno sve dok se ne uredi zakonski status ove kategorije radnika i ne usvoji odgovarajući poreski model za nas.

Pregovori sa Vladom Republike Srbije otpočeli su 15. januara i trajali tri nedelje, a okončani predlogom Vlade koji smo odbili jer je apsolutno neprihvatljiv i tera nas u dužničko ropstvo narednih deset godina, a moguće i mnogo duže. Jasno i glasno smo im rekli i mnogo puta ponovili, da taj navodni dug nije nastao našom krivicom, već greškama Poreske uprave.

Juče smo odgovorili na poziv za učešče u radnoj grupi i naglasili da čvrsto stojimo u nameri da učestvujemo u izradi zakona koji će nam omogućiti da postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu za prethodni period i da je to naš osnovni zahtev.

Takođe smo rekli da je naše učešće u radnoj grupi od suštinskog značaja za izradu novog Zakona koji bi prepoznao fizička lica koja rade putem interneta i da ćemo prihvatiti poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a aktivno se uključiti u njen rad kada radnici na internetu u pregovorima sa Vladom pronađu rešenje za prethodni period, odnosno Vlada odustane od oporezivanja naših prihoda za proteklih pet godina.

Mi ostajemo u našoj zemlji i važno je da se naš zakonski status reši. Bez zakona mi nemamo nikakve garancije ni zaštitu. Zbog loših zakona se nalazimo u situaciji gde nam prete otimanjem svega što smo do sada zaradili.

Udruženje radnika na internetu nastavlja sa borbom i neće dozvoliti da nam loši zakoni i praksa državnih organa unište budućnost!

Podeli

Poslednje vesti