Godinu dana borbe Udruženja radnika na internetu za opstanak frilensera

-

Na današnji dan, 13. oktobra 2020. godine, Poreska uprava izdala je saopštenje i pozvala fizička lica koja prihoduju iz inostranstva da samoinicijativno prijave i plate poreze i doprinose za poslednjih pet godina i tekuću. Prvobitnu nevericu i šok među zajednicom ubrzo je zamenio je očaj, kada je predočena računica prema kojoj radnici na internetu duguju do 80% onoga što su zaradili od 2015. godine. Iako je sama Poreska uprava tih dana iznela podatak da 99,7% fizičkih lica nije ispunjavalo svoje poreske obaveze, a po zastarelom i neadekvatnom zakonu koga ni sama Poreska uprava nije do tada primenjivala, ulje na vatru dolila je pretnja pokretanja prekršajnih i krivičnih postupaka protiv onih koji se sami ne prijave u roku od mesec dana.

Ubrzo je oformljena Inicijativa radnika na internetu, polazna tačka organizovanja frilensera spremnih da se suprotstave najavljenoj državnoj pljački, a nepunih mesec dana kasnije registrovano je Udruženja radnika na internetu. Udruženje ubrzo izlazi u javnost sa svojim zahtevima – obustava postupaka poreske kontrole i početak dijaloga i pregovora o pravnom i poreskom statusu radnika na internetu, koji su 10. novembra dostavljeni Vladi, Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi.

Hajka na frilensere se ipak nastavila i kulminirala pred Novu godinu, kada je Poreska uprava poslala preko 2000 poreskih poziva radnicima na internetu širom Srbije.

Udruženje je prvo organizovalo digitalni protest pozivajući radnike na internetu na masovno slanje mejlova državnim organima, a kada su, samo tri dana pred Novu godinu poreski pozivi stigli na adrese frilensera, gnev se preneo na ulicu, ispred Vlade Srbije 30. decembra.

Vlada je nastavila da ignoriše zahteve frilensera da se problem reši za pregovaračkim stolom, pozivi Poreske uprave su svakodnevno stizali, a radnici na internetu praznike su proveli u beznađu i nemoći.

Videvši da država nema nameru da razgovara sa frilenserima i da je u pitanju opstanak desetina hiljada ljudi, Udruženje najavljuje, a potom organizuje Veliki protest 16. januara.

Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji i ledenom danu, preko 7000 radnika na internetu, uz podršku solidarnih građana, okupilo se na Velikom protestu ispred Skupštine kada od predsednice vlade, Ane Brnabić, stiže poziv na pregovore koji će otpočeti za dva dana.

Nakon tri nedelje pregovora Udruženje odbija sraman predlog Vlade (ministar Mali: onaj frilenser koji zarađuje 200 evra ima da plati dug od samo 3000 dinara) i odlučuje da svoje redove osnaži i konsoliduje na Putu solidarnosti koji biva prekinut najavom donošenja novog rešenja za frilensere.

Usledila je druga runda pregovora koju URI napušta i donosi odluku da radikalizuje proteste kampovanjem ispred Skupštine sa zahtevom da se predlog zakona povuče iz skupštinske procedure i najavljuje nove proteste.

Na dan skupštinskog zasedanja i rasprave o predlogu zakona, dok Udruženje protestuje ispred Skupštine, Vlada odlučuje da iznese svoju finalnu ponudu te slede novi, celodnevni pregovori nakon kojih Udruženje postiže dogovor sa Vladom. Rezultat tog dogovora je to da oni koji su prihodavali do 768.000 dinara na godišnjem nivou do kraja 2021. godine nemaju nikakvu poresku obavezu, oni koji su prihodovali do 1000 evra u proseku imaju obavezu od 13%, a oni koji su prihodovali do 2000 evra 20% i tim dogovorom su prvobitna potraživanja smanjena od 65% do 100%.

U međuvremenu je Udruženje dobilo poziv da učestvuje u radnoj grupi za pripremu predloga kojim se reguliše status radnika na internetu, koja je počela sa radom 8. oktobra.

Nakon godinu dana neprekidne borbe za dostojanstven život i rad, brojnih medijskih istupanja, protesta, akcija, sastanaka i pregovora, želimo da se zahvalimo svakom našem članu koji je pristupio Udruženju, svakome ko je protestovao sa nama, svim frilenserima i solidarnim građanima koji su uplaćivali donacije i koji su nam sve ovo vreme pružali podršku, kao i svim sadašnjim i bivšim članovima radnih timova udruženja.

Borba nije završena. Najava ministra finansija da će od naredne godine neoporezivi iznos biti samo 18.300 dinara sa punim opterećenjima poreza i doprinosa mogla bi da dovede do blokade rada barem 100.000 frilensera. Udruženje će uraditi sve što je u njegovoj moći da radna grupa predloži zakonsko i poresko rešenje koje će obezbediti radnicima na internetu da nastave da žive i rade u Srbiji.

Pobedu u ovoj borbi možemo izvojevati samo zajedno, pridruži se Udruženju!

Podeli

Poslednje vesti