Obaveštenje o sastanku članova Udruženja zakazanom za 10. maj 2022.

-

Prošlo je godinu i po dana od početka naše borbe za normalan i dostojanstven život u svojoj zemlji. Zajedno smo sprovodili razne aktivnosti kako bismo ukazali Vladi i čitavom društvu na položaj u kojem se nalazimo.

Postigli smo mnogo: smanjili dugovanja za koja nas država tereti, obustavljeni su svi poreski postupci za potraživanje poreskih obaveza, usvojen je povoljan poreski model koji važi do kraja ove godine, te frilenseri nemaju obavezu prijavljivanja prihoda, ni proteklih niti tekućih.

Od oktobra Udruženje učestvuje u radu radne grupe za pronalaženje rešenja zakonskog i poreskog statusa lica koja ostvaruju prihode radeći za strane poslodavce. Radnu grupu čine predstavnici 25 državnih organa, institucija, sindikata, nevladinih organizacija i tri udruženja frilensera.

Sastanci radne grupe do sada su bili posvećeni pretresanju svih problema i odlika frilensera i onoga što država po postojećim propisima može da obezbedi – prvenstveno socijalna prava tj. pravo na penziju, zdravstveno osiguranje i sve ostalo što treba još da nam omogući, poput nadoknade za bolovanje.

Važno je istaći da su u svojim zahtevima i stavovima sva frilenserska udruženja do sada istupala jedinstveno. Posle višemesečnog „pretresa“ situacije, očekuje nas sastanak u maju, na kojem država treba da iznese analizu dosadašnjeg rada radne grupe, kao i predlog za dalji rad i pravac ka pronalaženju rešenja.

Budući da dugo nismo održavali sastanke članova Udruženja, ovim putem želimo da zakažemo sastanak na Zumu za utorak 10. maja u 19.00.

Molimo sve članove koji žele da prisustvuju sastanku, a koji nisu prudužili članarinu, da to urade. Podatke za uplatu možete pronaći ovde. Za sve dodatne informacije u vezi sa članarinom javite nam se na finansije@uri.rs.

Članovi će blagovremeno dobiti mejl sa linkom za sastanak.

Na sastanku ćemo vam predočiti dokle je stigla sa radom radna grupa i dogovoriti se oko stava koje Udruženje treba da zastupa u narednom periodu rada radne grupe – koja prava želimo da bezuslovno ostvarujemo i na kolika poreska opterećenja pristajemo.

Podeli

Poslednje vesti