O BUDUĆEM STATUSU FRILENSERA!

-

Nakon što su prošli izbori, sasvim očekivano, država je udarila po svima koji su se bunili i zahtevali minimum za ostanak i život u ovoj zemlji.

Da se podsetimo, trenutno, do novog zakona, na snazi je zadovoljavajuće poresko rešenje za frilensere koje je dobijeno zahvaljujući pritiscima hiljada ljudi na protestima i tokom kampovanja

Međutim, nakon godinu i po dana objašnjavanja u radnoj grupi kako je rad preko interneta nesiguran, da tu nemate ni ugovor, da možete dobiti otkaz bilo kad, da može lako da se desi da vam ne isplate honorar, da ne možete na biro, da nemate bolovanje, trudničko, iznet je sraman predlog države kojim bi ako zaradite 120 000 dinara država uzimala 42% (50 000 dinara) a da pri tom nemate nijedno pravo regulisano! I tako je država prevazišla samu sebe iznevši apsurdan i gori predlog nego što je bilo zakonsko rešenje kada je cela pobuna 2020. i počela.

I dok se nama konstantno spočitava da nećemo da plaćamo porez, do tad kockarnice i kladionice obrću milijarde, a ne plaćaju ni dinar poreza, strani investitori se već više od deceniju subvencionišu milijardama evra iz budžetske kase, a za strance koji zarađuju više od 300 000 dinara država daje ogromne povlastice.

Frilenserima, kao građanima Srbije, pre svega mladim i obrazovanim ljudima koji žele da žive i rade u Srbiji i koji prihoduju u proseku oko 80 000 dinara, država šalje poruku da su nepoželjni i da oni koji zarađuju nedovoljno da bi izmirili drakonske obaveze (50 000 dinara je paušal za predavača jezika) ne treba ni da postoje.

I umesto da nam se država zahvali što nismo na teretu roditelja i države, što svojim radom zarađujemo i donosimo devize koje poboljšavaju platni platni bilans države, predstavnici države nam poručuju da im trebaju samo oni koji zarađuju i više nego lepo za Srbiju, a za ostale navodno ima radnih mesta po raznim fabrikama gde tretiraju i menjaju radnike kao pelene.

Bez obzira na raznorazne zlonamerne komentare koje smo slušali od pregovora 2021. godine pa nadalje, hteli to Siniša Mali, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić ili ne, rad preko interneta je stvar budućnosti. Jedino je pitanje hoće li država uvesti pravedan poreski model ili će oterati ljude iz zemlje, a oni koji ostanu neće imati izbora nego da primaju novac ilegalno.

Želim da naglasim da frilenseri ne nameravaju da stanu dok se ne izbore za pravedan poreski model i nadam se da su u državnoj upravi svesni da pad sistema u katastru nije najgora stvar koja može da im se desi. Zato se vidimo na sastanku radne grupe u petak kada ćemo izneti naš predlog za opstanak frilensera u Srbiji. Ukoliko ne bude bilo sluha, spremni smo i na radikalnije mere.

Pogačar Miran, predsednik Udruženja radnika na internetu

Podeli

Poslednje vesti