Co-working prostori u Srbiji

-

Ako ste tokom pandemije počeli da radite na internetu i spoznali blagodeti ovakvog načina rada, onda ste verovatno rad od kuće isticali kao najbolju stranu svog posla. Oni koji su se u nekom trenutku vratili u kancelarije sigurno su vam zavideli. Rad od kuće zaista zvuči kao nešto gotovo idealno, ali složićete se da nije uvek tako. Skidamo kapu ako ste među retkima koji se kućne varijante nisu zasitili, ali većina nas u nekom trenutku oseti potrebu da promeni radno okruženje i bude među ljudima. I to ne zato što nam nedostaje interakcija. Slažete li se da je i učenje lakše u biblioteci nego kod kuće? Osim što menjamo mesto, okruženi smo ljudima koji naprosto čine da se i mi bolje fokusiramo, da kvalitetnije iskoristimo vreme, pa makar ga imali i manje, ali i da manje koristimo telefon ili da manje zabušavamo. Isto važi i za posao. Koliko god da smo motivisani, činjenica da radimo od kuće nam omogućava da ustajemo svako malo, da pravimo pauze kad god nam je to potrebno, da spremimo nešto za jelo i javimo se na telefon u bilo koje doba dana (osim ako nemamo baš striktan plan kojeg uspevamo da se držimo). 

Vremenom su počeli da niču sjajni prostori za sve one koji rade od kuće, a mi smo se potrudili da napravimo malu mapu co-working mesta u Srbiji iz dva razloga. Prvi razlog je taj što verujemo da frilensera ima u svakom manjem ili većem mestu u Srbiji. Drugi razlog je zapravo ideja, predlog. Da li ste razmišljali o mogućnosti da sutra odete i radite iz kancelarije u Temerinu? E pa mi jesmo, i ovim putem vas pozivamo da istražite radne prostore u svom gradu i u svojoj zemlji. Znajte da gde god da se nađete možete da se osećate kao kod kuće. Evo nekoliko predloga fantastičnih kancelarija za frilensere. 

Ovo kratko putovanje započinjemo u Pančevu.

Taskhub Pančevo

Taskhub je otvoren ovog meseca, nalazi se na Keju Radoja Dakića 19 i otvoren je radnim danima od 9 do 17 časova. Vikendom su zatvoreni, ali navijamo da se to promeni. Dnevna članarina iznosi 10 EUR, uz mogućnost neograničenog korišćenja interneta i štampača, kao i ispijanja kafe. Ukoliko odlučite da platite mesečnu članarinu, ona iznosi 120 EUR i tada, uz mogućnost korišćenja interneta i kafe aparata, birate svoj sto. Za manje timove individualna članarina iznosi 100 EUR, a u svakom slučaju imate mogućnost da koristite besplatan parking. Kako biste saznali koje to pogodnosti imate kao član, posetite njihovu Instagram stranicu – zaista odiše toplinom.

Sinhro Hub

I dalje smo u Pančevu, a kada je reč o ovom habu, on nudi svašta – od radionica i panel diskusija do raznih drugih događaja i prostora za rad. Potrebno je da se prijavite, tj. rezervišete svoje mesto unapred, putem imejla ili telefona, a Sinhro Hub je otvoren radnim danima od 9 do 17 časova i nudi razne sadržaje. Budući da je u pitanju stara kuća koja je pretvorena u kancelariju, toplo vam preporučujemo da pre odlaska pogledate galeriju fotografija kancelarije na njihovom Instagram profilu. Bićete oduševljeni!

Co-working space Temerin

Stižemo do Temerina i vodimo vas u jedan nov i potpuno ušuškan prostor. Ova kancelarija, divan prostor za rad i učenje, počela je sa radom 1. oktobra. Uz članarinu dobijate sto, stolicu, pristup internetu, besplatnu kafu i mogućnost da radite od 8 do 18 časova. Članarina za 20 radnih dana iznosi 50 EUR, za 10 je to 30 EUR, dok je dnevna članarina 5 EUR. 

Hubitat

Hubitat je hab u samom srcu Novog Sada, otvoren 2018. godine. Zanimljivo je da ovde možete raditi u bilo koje doba dana, nedelje i meseca – Hubitat je otvoren 24/7. Još zanimljivije je to što je otvoren za kućne ljubimce. Dok radite, imate obezbeđenu kafu, čaj i vodu, kao i dve kuhinje na raspolaganju. Na sajtu možete da bukirate mesto ili zatražite više informacija, a imaju i sjajnu Instagram stranicu, pa pogledajte kakav vas prostor očekuje.

Startit

Startit je mesto koje se, zapravo, nalazi na više lokacija. Iako su orijentisani ka IT industriji i od 2007. godine posvećeni razvoju IT zajednice u Srbiji, osnažuju preduzetništvo i hrabre pojedince. Možete raditi iz njihovih kancelarija u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji, Vršcu, Zrenjaninu, Subotici, Šapcu i Kragujevcu, i to u bilo koje vreme, jer je i Startit otvoren svaki dan. Imate pristup biblioteci i internetu, možete se opustiti u kutku za gejming ili na terasi uz kafu ili čaj. I ovaj prostor je otvoren za kućne ljubimce. 

Smart Office Co-working

Volite li salonske stanove i njihove visoke zidove? Upravo jedan takav je postao kancelarija za zajednički rad, a nalazi se ni manje ni više nego u Knez Mihailovoj, tako da, ako uživate u ovoj ulici, uživaćete i u Smart Office-u. Ovde uvek ima mesta za životinje, tako da vaš pas ili mačka mogu slobodno da vam prave društvo dok radite. Nude usluge fotografisanja, grafičkog dizajna, prevođenja, ali i pravne i knjigovodstvene usluge. Iz ove kancelarije možete raditi radnim danima od 9 do 21 čas, a subotom od 9 do 17 časova. Čekirajte i njihov Instagram profil.

Nova iskra

Zadržavamo se u Beogradu kako bismo obišli još jednu kancelariju za frilensere (ali ne samo za frilensere). U pitanju je Nova iskra, prostor koji se nalazi na tri lokacije u gradu. Osim što organizuju radionice i predavanja, nude i mogućnost korišćenja prostorija za opuštanje, igranje video-igara i bilijara, kao i prostorija za jogu. Imaju fenomenalnu terasu. Kancelarija na Dorćolu je za članove otvorena svaki dan, dok je u Zemunu radnim danima otvoren svaki dan, a subotom do 16 časova. Nova Iskra Savamala vam je na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova. No, kada god da dođete, trotinet ili bicikl možete parkirati u prostoru, a na svaku od ovih lokacija možete poći sa svojim ljubimcem.

Deli

Slećemo u Niš i predstavljamo vam Deli, prostor za kreativno delovanje. Osim što je radni prostor, Deli predstavlja i kulturni centar u kojem se organizuju brojni događaji. Kada je reč o cenama, dnevna članarina iznosi 10 EUR i podrazumeva mesto za rad uz pristup internetu i kafu ili čaj. Ako želite da radite iz Delija nedelju dana, članarina je 35 EUR i obuhvata, uz sve prethodno navedeno, mogućnost korišćenja sale za sastanke. Cena za mesečno korišćenje kancelarije je 45 EUR, a možete izabrati i opciju da platite šestomesečnu članarinu. U tom slučaju, ona iznosi 75 EUR. Kada je ovaj prostor u pitanju, zanimljivo je to da sarađuju sa brojnim zajedničkim kancelarijama širom Srbije, pa organizuju putovanja i posete.

Pomak

Obilazak kancelarija za zajednički rad završavamo predstavljanjem prostora za zajednički rad u Zaječaru. Iz Pomaka možete raditi tako što ćete platiti dnevnu, nedeljnu, dvonedeljnu ili mesečnu članarinu. Na dnevnom nivou visina članarine iznosi 500 RSD, birate radno mesto, dobijate kafu dobrodošlice, možete da koristite kuhinju i optički internet. Nedeljna članarina je 2000 RSD za pet radnih dana, i tada, uz sve prethodno navedeno, imate pristup još nekim pogodnostima. Članarina za korišćenje radnog prostora tokom 10 radnih dana iznosi 3500 RSD, dok je na mesečnom nivou cena članarine 6000 RSD. Na sajtu Pomaka možete poći u virtuelnu turu i videti kakav vas prostor očekuje ukoliko odlučite da radite iz njihovih kancelarija.

Kancelarije za zajednički rad predstavljaju zaista sjajan i zdrav koncept. Kao frilenser, sigurno ste više puta pomislili kako bi bilo pametno i korisno da makar jedan dan provedete radeći na mestu koje nije vaš radni sto i vaš dom. Možda ste radili iz kafića, ali tom rešenju pribegavate samo kada stvarno osetite potrebu da menjate svoje radno okruženje. Dobra stvar kod ovih prostora za rad je ta što uvek nude mogućnost dnevnog, nedeljnog ili mesečnog korišćenja, upravo iz razloga što nam je često potrebno da samo jedan dan radimo za drugim radnim stolom. Međutim, ako uvidite prednosti ovakvog načina rada, uvek možete da uplatite mesečnu članarinu.

Bilo kako bilo, važno je da istražujemo i stavljamo pred sebe izazove, pa makar oni bili sićušni i, na prvi pogled, ne tako važni. 

Ostavljamo vam link na kojem možete da pretražujete radne prostore, rezervišete mesto ili ocenite kancelariju iz koje ste već radili. 

Uživajte u radu iz nekog od ovih prostora ukoliko odlučite da ih posetite, ali i u putovanjima ukoliko poslušate naš predlog i odlučite da jedan dan radite ne samo iz neke druge kancelarije nego i iz nekog drugog grada! 🙂

Podeli

Poslednje vesti