Knjiga koju kao frilenser morate da pročitate: Put frilensera Roberta Vlaha

-

Koliko puta vam se desilo da želite da istražite neku oblast i potencijalno se njome bavite, ali bi rezultati pretrage bili razočaravajući kad god biste pokušali da pronađete neko dobro štivo za taj svoj poduhvat? Ili koliko puta ste želeli da produbite svoje znanje o poslu koji već obavljate, ali se sva literatura svodi na materijale dostupne na internetu? E, pa, kada je reč o frilensingu, to više ne može da bude slučaj. Tačnije, još od 2019. godine, kada je knjiga Put Frilensera Roberta Vlaha objavljena na engleskom. Na srpskom možete da je čitate od septembra 2022. godine kada je Jelena Radojičić prevela ovaj višestruko koristan priručnik na srpski.

Kada kažemo: priručnik, verovatno mislite na knjižicu do 200 strana. To nije slučaj sa Putem frilensera, jer knjiga ima malo više od 450 strana. Sa razlogom još na naslovnoj strani odmah ispod naslova stoji: Sveobuhvatni vodič za frilens poslovanje.

Kada smo već kod naslovne strane, moram da kažem da je i dizajn korica sjajno odrađen. Možda ne sudimo o knjigama na osnovu korica, ali ovo je zaista bitan detalj, jer će vas oko vrlo lako odvesti baš do ovog priručnika i, verujem, tu se i zadržati.

Šta sadrži Put frilensera?

Jednom rečju – sve! Moram i da priznam da nisam očekivala da ću naširoko primenjivo znanje steći čitajući priručnik za frilens poslovanje. Na samom početku imate na raspolaganju čak tri strane recenzija koje su ostavila velika imena, a ja ću spomenuti samo Stivena Presfilda, dok vas ostale pozivam da sami otkrijete. Kada bacite pogled na sadržaj, stičete jasan uvid u savršenu strukturu ovog dela, pri čemu već možete da razlučite šta je to što vas tu najviše zanima i šta će vam najviše koristiti. Meni je svaka stranica knjige bila dragocena, jer zaista mnogo toga nisam znala. Čitaćete o tome šta jednog frilensera čini uspešnim, kako da napravite biznis plan za svoje frilens poslovanje, ali i kako da odredite cene, što početnike posebno muči, zatim kako da poboljšate produktivnost, kako da pregovarate i osigurate naplatu od strane klijenata. Na samom kraju se nalaze se naše omiljene oblasti na ovom blogu, a to su frilens marketing i društvene mreže. Robert Vlah to, naravno, detaljno razrađuje i objašnjava vam kako da u potpunosti iskoristite sve mogućnosti koje internet pruža. Važno je dodati i to da vas nakon svakog poglavlja čeka sažetak pročitanog, što sasvim opravdava podnaslov knjige koji smo komentarisali u uvodu i već znate da ćete ovo ceniti kada budete otvorili knjigu kroz nekoliko meseci želeći da se podsetite onoga što vam u tom trenutku bude trebalo. 

Kome je namenjen vodič kroz svet frilens poslovanja?

Dok sam je čitala, razmišljala sam kako je ovo knjiga za sve one koji žele da danas-sutra pokrenu nešto i zađu u preduzetničke vode, jer frilens tome nalikuje, iako se umnogome, naravno, razlikuju. Dakle, ukoliko ste profesionalac početnik, Put frilensera je obavezna literatura. Ako pak već imate frilens staž, Put frilensera može da vam ukaže na važnost aspekata koje ste možda zanemarivali ili kojima niste ovladali u potpunosti, otkriće vam neke važne alate i možda objasniti nešto što sve ovo vreme, zapravo, niste razumeli. Ukoliko ova knjiga dođe do vas, a ne bavite se frilensingom, garantujem da će osnažiti vaš preduzetnički duh. I najzad, ako trenutno ne spadate ni u jednu od ove tri grupe, a želite da pročitate knjigu, pripadnost jednoj od njih je, nakon čitanja, neizbežna.

Zašto da pročitate ovu knjigu?

Razloga je mnogo, ali ja bih kao glavni izdvojila činjenicu da ju je napisao neko ko je jako dugo sticao relevantno iskustvo. Dakle, savete vam daje neko ko je godinama prolazio kroz ono kroz šta vi još možda niste, kroz nešto što je za vas iza ćoška ili vrlo daleko i ne biste znali kako da se nosite sa tim. Pored toga, autor opisuje i iskustva ljudi iz svoje okoline, brojne izazove sa kojima su se susretali njegovi prijatelji, poznanici i saradnici, i brojne probleme koje su, na sreću, prevazilazili, ali sa kojima vi baš i ne morate da se borite, jer pametan uči na tuđim greškama. Kroz ovaj priručnik imate priliku da učite od vrhunskog profesionalca i nekoga ko nesebično sve svoje znanje deli sa vama.

Put frilensera možete poručiti preko sajtova ili u knjižarama Harmonija, Vulkan i Kultura.

Uživajte u čitanju i podelite utiske u komentarima!

Podeli

Poslednje vesti